Publicacions, Llibres



Edu Sallent Vilanova, va nèixer a Vic (osona) el 1971. Molt aviat s'inicia a la muntanya de la mà del seu pare.Als setze anys realitza les seves primeres escalades i  ascensions al Pirineu i montserrat. Li seguiran els Alps, els Andes i l'Himalàia. Alpinista i escriptor, és autor de diversos llibres de muntanya, sent un dels més reconeguts dins l'àmbit muntanyenc.


MENTRE HI HAGI LLUM
tragèdia al Nanga Parbat   Ediciones Desnivel

Una bella història , estremidora , apassionant , punyent i emocionant. Explicada amb senzillesa i naturalitat . Una aventura al límit , on la supervivència només depèn de la veritable amistat .
"Aquest llibre descriu l'aventura viscuda per companys d'Osona en una de les muntanyes més carismàtiques del Caxmir pakistanès ( Nanga Parbat , 8.125 m ) Les  paraules de l'Edu , pròpies d'una generació que va al gra sense embuts ni condicionants , em van frapar . He llegit el llibre amb la mateixa passió que l'autor ho deu haver escrit , i he viscut l'aventura pas a pas .
Tots els que hem trepitjat un cim de vuit mil metres hem experimentat moments iguals als que ell descriu . El que passa és que no tots hem aconseguit transmetre com ell les sensacions del perquè pots  passar de l'eufòria a l'angoixa d'acord al  teu estat psíquic i físic , i de l'alegria compartida a la desesperació quan la muntanya se t'emporta a un company i et deixa buit de forces i sentiments .
És llavors quan ens quedem nus davant la realitat , quan ens adonem que som capaços de descobrir en nosaltres mateixos sentiments que fins aquell moment havíem ignorat , de sentir-nos increïblement febles , de comprendre que no estem preparats per a la soledat , que podem sentir por i ràbia per la incertesa . De plorar en veure que cridem l'amic i aquest ja no respon .
La muntanya té uns límits i no la podem mesurar només en xifres, cal mesurar-la també pels sentiments que desperta en nosaltres i les satisfaccions que ens proporciona. I viure intensament a muntanya és acceptar unes regles de joc, on es barreja ineludiblement risc i bellesa"
Fragments del pròleg de Jordi Pons



PER SER TAN BLANCA
Del Nanga Parbat al Eiger   Ediciones Desnivel
L’Edu, en Toni i en Quim són tres amics que es passen la vida a la muntanya. Escalant, esquiant, passejant, tant se val com, sempre troben temps i ganes per practicar aquesta activitat tan addictiva, que es converteix en la seva manera de viure. Però un dia la cordada magnífica de tres membres perfectament compenetrats es veu sobtadament reduïda a dos. Després de la mort d’en Toni, l’Edu sent dolor, ràbia, desconcert, un gran buit. La profunda crisi oberta amb la mort d’un altre company durant l’expedició al Nanga Parbat el 1997 –que l’Edu narra a Mentre hi hagi llum (Desnivel 2002)– porta l’autor a formular-se les preguntes més doloroses: com s’ha de viure sense l’amic desaparegut? Es podia haver evitat? Algun dia em tornarà a semblar bonica la vida? 

I mentre cerca les respostes, l’Edu segueix escalant. Després del Nanga prova un intent a l’Ama Dablam el 2001 i a l’Eiger, per l’aresta Mittellegi, el 2002. Cada escalada li fa venir a la memòria records d’altres, realitzades en temps més feliços, però al mateix temps cada cim l’acosta a l’acceptació del que és inevitable i a la pau interior.

Amb aquest llibre l’autor salda el seu deute amb la natura de què forma part i que ha estat un punt de suport i una referència sòlida en els moments més difícils de la seva vida. I és que la neu de l’alta muntanya, "com que és tan blanca", ens permet somiar desperts.




CELS DE SAFIR
Les ascensions catalanes més emblemàtiques als 14 vuitmils
Eduard Sallent   Cossetània Edicions
«Tothom sap l’alt nivell de què sempre ha gaudit l’alpinisme català. No solament pel seu llarg nombre d’ascensions i primeres, sinó també pel seu alt grau de compromís, dificultat o envergadura en què s’han dut a terme. […] L’Edu ha tingut una bona idea. Ha escollit, entre moltes, catorze grans aventures de l’himalaisme català. Catorze històries amb un sentiment comú: la passió per la muntanya, que va més enllà del merament esportiu. Alguns són relats dramàtics d’ascensions quasi impossibles. Altres, boniques històries d’amistat i convivència. Sempre però, viscudes amb la humilitat i respecte de qui descobreix quelcom meravellós.»
Del pròleg de Jordi Canyameres (alpinista i fotògraf)



EL  CAMÍ DELS ESTELS
Una novel·la basada en Òscar Cadiach   Ediciones Desnivel
L’escriptor i alpinista Edu Sallent ens regala una vegada més un relat a vessar de sentiments i de poesia basat en la vida del vuitmilista Òscar Cadiach. Un recorregut que ens revelarà una trajectòria plena d’experiències vitals i esportives, i que ens traslladarà des dels escenaris exòtics de la seva primera aventura per l’Àfrica, passant per les muntanyes més altes i perilloses de la Terra, fins a aconseguir ser el primer alpinista occidental a trepitjar el cim de l’Everest pel vessant tibetà, escalant en lliure el mític Segon Esglaó. Per acabar aquest viatge vital, el mateix Òscar, en primera persona, ens guiarà per la Magic Line fins al cim del gran K2.
Una gran novel·la plena de conquestes esportives però, sobretot, de conquestes humanes: d’amistat, d’amor, de passions i també de pèrdues. La vida en el seu estat més pur. L’Òscar Cadiach en la seva essència.



LA VIUDA DEL EIGER   Ediciones Desnivel
Els relats que formen part de la vídua del Eiger ofereixen una selecció del millor de la narrativa de muntanya actual en llengua espanyola. A les seves pàgines trobarem literatura de viatges i aventures, inspiracions de ciència ficció, reportatge o literatura popular, fins assaig amb elements de ficció literària. En alguns casos l'atractiu d'aquestes breus obres rau en l'humor, el diàleg àgil i un llenguatge predominantment parlat. En altres, en canvi, ens captiven per la seva sensibilitat i la seva capacitat d'il·luminar alguns dels racons més recòndits de les nostres ànimes. Però el principal mèrit de tots ells consisteix a donar forma literària al nostre vincle amb la muntanya quant entorn natural, elevant al rang del veritable protagonista de tots els relats reunits en aquest volum.
Dirigida a tots aquells en les vides la muntanya té un lloc propi, La vídua de l'Eiger ens farà riure, commoure'ns i reflexionar, molt particularment sobre les qüestions que ens planteja la fase actual del desenvolupament industrial, sobre la relació entre l'home i el seu medi natural, i sobre la nostra responsabilitat de donar a les muntanyes -que tants plaers i alegries ens brinden- l'oportunitat de sobreviure.

La millor ficció breu de muntanya en llengua espanyola, de la mà de Paco Aguado, Alejandro Cartujo Villar, Luis Covaleda, Antxon Iturriza, Ferran Latorre, Marta Iturralde Navarro i Alberto Martínez Embid, Eduardo Martínez de Pisón, César Pérez de Tudela, Edu Sallent , David Torres i Juanjo Zorrilla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada